expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Chystáte se autem k moři? Ať se líbí, tady je přehled cen dálničních známek a mýtného.


Letní dovolenková sezóna se postupně rozbíhá, ale její vrchol nás teprve čeká. Mnoho Slováků stále preferuje dovolenou autem, většinou k Jaderskému moři, kde se lze dostat rychle a jednoduše. Před cestou se nezapomeňte sbalit, naplánovat přestávky a připravit vaše auto na delší trasu. Nesmíme však zapomínat na poplatky v zemích, přes které plánujete procházet. I když Brusel schválil jednodenní dálniční známku pro země Evropské unie, která bude pro motoristy výhodnější, její zavedení se tuto sezónu ještě nestihne. V každé zemi platí tedy jiná pravidla a jiný systém. Pojďte se spolu s námi podívat jaké poplatky vás čekají na cestě k moři, abyste se uměli připravit (poplatky platí pro osobní vozidla do 3,5 tuny).



Chorvatsko

Chorvatsko je pro našince stále nejnavštěvovanější dovolenkovou destinací. Vozidla jsou rozdělena do pěti kategorií (IA, I, II, III, IV). Osobní vozidla s hmotností do 3,5 tuny a do výšky 1,9 metru spadají do kategorie I. Když jste již do Chorvatska cestovali, víte, že dálniční poplatky jsou vybírány prostřednictvím mýtných bran. Mýtné poplatky se v Chorvatsku po přechodu na euro zvýšily minimálně. Pro výpočet poplatků v Chorvatsku doporučujeme využít interaktivní mapu s kalkulačkou, kterou naleznete ZDE . V levém menu jednoduše vyberete možnost Toll calculation a následně zadáte startovací bod a cílovou destinaci. Systém automaticky vypočítá cenu za cestu.

Maďarsko

Mnoho Slováků při své cestě do Chorvatska využívá právě trasu přes Maďarsko. Vozidla náš jižní soused rozděluje do čtyř kategorií – D1, D2, B2 a U. Pro většinu osobních vozidel platí kategorie D1, které se týkají následující ceny.

10 denní – 14,92 €

Měsíční – 24,14 €

Roční – 133,40 €

Roční župna – 15,51 €

Rakousko

V případě, že si se vyberete na svou dovolenou k moři přes Rakousko, myslíte na to, že dálniční známka zakoupená přes internet začne platit až 18 dní od zakoupení (z důvodu ochrany spotřebitele). V případě neplánované cesty si umíte známku snadno zakoupit na čerpací stanici nebo v prodejní síti.

10-denní – 9,90 €

2-měsíční – 29,00 €

Roční – 2 490 Kč

Slovinsko

Slovinsko je zemí s menším přístupem k moři, ale někteří Slováci ji využívají k přejezdu do Chorvatska. Dálniční známky se rozdělují podle typu motorových vozidel na tři kategorie – 1, 2A a 2B. Vozidla do maximální hmotnosti 3,5 tuny a do výšky 1,3 metru nad první nápravou patří do kategorie 2A (většina osobních aut, minivanů, SUV apod.). Dálniční známku si umíte snadno zakoupit na oficiální stránce Ředitelství silnic a dálnic ZDE . Při koupi se doporučujeme vyhnout všem ostatním internetovým prodejcům.

Týdenní – 15 €

Měsíční – 30 €

Roční – 110 €

Itálie

V Itálii se podobně jako v Chorvatsku mýtné vybírá přímo na mýtných branách (tzv. Alt Stazione). Na branách platíte za každých 100 kilometrů přibližně 8-9 €. Samotná výška, kterou zaplatíte se tak odvíjí od kilometrů, které po dálnici ujedete. Konkrétní cenu dálnice v Itálii v určitém úseku si jednoduše vykalkulujete přímo na stránce ZDE . V případě, že plánujete cestovat do Itálie nezapomeňte počítat i se zpoplatněnými tunely, které se nacházejí na severu země (ceny frekventovanějších níže).

Grand St. Bernard Tunnel jednosměrný - 28 €

Grand St. Bernard Tunnel tam a zpět - 45 €

Fréjus Tunnel jednosměrný – 48 €

Fréjus Tunnel tam a zpět – 60 €

Mont Blanc Tunnel stejnosměrný – 1 290 Kč

Mont Blanc Tunnel tam a zpět – 61 €

Bulharsko

Pokud jste se rozhodli pro dovolenou v Bulharsku máte na výběr z pěti dálničních známek. Nezapomeňte, že víkendová dálniční známka platí od pátku poledne (12:00) do neděle půlnoci (23:59).

Víkendová – 5,50 €

Týdenní – 8,00 €

Měsíční – 16,55 €

3-měsíční – 29,40€

Roční – 1 550 Kč

Rumunsko

Rumunskem budete procházet pravděpodobně pokud cestujete do Bulharska, ale zároveň se Rumunsko jako země také stává zajímavou dovolenkovou destinací. Vozidla jsou rozdělena do několika kategorií – A, B, C, D, E, F, G a H. Konkrétní osobní vozidla patří do kategorie A. Dálniční známku v Rumunsku zakoupíte na všech čerpacích stanicích, v okolí hraničních přechodů, na poštách či online ZDE .

7-denní – 3 €

30-denní – 7 €

90-denní – 13 €

12-měsíční – 28 €

Česko

Pokud se vyberete na dovolenou k našim sousedům do Česka, na výběr máte tři typy dálničních známek. Platnost dálničních známek nemusí začínat hned v den nákupu, ale její počáteční datum lze odložit až o 3 měsíce.

10-denní – 13,10 €

30-denní – 18,59 €

Roční – 1.590,- Kč

Doufáme, že vám článek usnadnil orientaci v cenách dálničních známek do prázdninových destinací pro rok 2023. Přejeme šťastné cesty a příjemnou dovolenou.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

80%
  • + ceny
  • + třídění podle typu auta
  • - dětinský způsob komunikace bez obsahu
  • - dát papírový kabinový filtr bez zabezpečení do společné krabice s 5l kanystrem s olejem a vodou do ostřikovačů je fakt nesmysl, filtr dorazil pomačkaný, ale šel po vyrovnání použít.
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 19.09.2024

100%
Rychlost a spolehlivost
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Pohodový nákup...
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku